De samenwerking tussen platforms in het vmbo

Stichting Platforms vmbo

Meer over SPV

In SPV werken docentenplatforms samen, elk voor één profiel in het nieuwe vmbo. Deze platforms vormen de (inhoudelijke) schakel tussen onderwijs en beroepsopleiding en beroep. Voor docenten organiseren de platforms activiteiten met als doel ontwikkelingen in de beroepspraktijk te vertalen naar onderwijs.

Actualiteit

Vmbo
08 april - 2024

Uitnodiging SPV Managementdag 3 juni 2024

Op 3 juni 2024 vindt de jaarlijkse SPV Managementdag plaats in het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Het thema van de dag is dit jaar ‘Het vmbo in beweging’.

Meer lezen
Vmbo
23 maart - 2024

Opiniestuk, infographic reacties

Maandag stond er in Trouw een opiniestuk van Arjen Daelmans om ouders van basisschoolkinderen te wijzen op het feit dat het vmbo een goede keus is voor hun kinderen. Bij het opiniestuk hoort een infographic die laat zien hoe vmbo-leerlingen doorstromen naar het mbo.

Meer lezen

SPV bestaat 20 jaar

In 2024 bestaat de Stichting Platforms vmbo (SPV) 20 jaar. Als organisatie voor en door het vmbo, behartigt SPV de belangen van het vmbo bij de politiek en OCW en zet zij geluiden vanuit de onderwijspraktijk door naar beleidsmakers. 20 jaar SPV vieren we met een artikelreeks van interviews met mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het vmbo en in SPV én tijdens de Managementdag 2024.

Lees meer

Cspe-enquête

Ook dit jaar organiseert SPV, samen met Cito en CvTE een cspe-enquête. Deze enquête kunt u invullen van 2 april tot 16 mei. Dit is korter dan voorgaande jaren. Hiervoor is gekozen om alle enquêteresultaten mee te kunnen nemen in het normerings- en evaluatieproces. U hoeft niet te wachten met het invullen van de enquête tot al uw leerlingen het cspe hebben gedaan, als u een goed beeld heeft van het cspe kunt u de enquête invullen.

Net als voorgaande jaren vragen we u voor elke leerweg een aparte enquête in te vullen.

Ga naar de enquête

Trots op het vmbo: Voortreffelijk Mega Belangrijk Onderwijs!

Arjen Daelmans, voorzitter van SPV, schreef een opiniestuk over het vmbo dat geplaatst is in het dagblad Trouw op 18 maart 2024.

Binnenkort ontvangen zo’n 180.000 leerlingen uit groep 8 het definitieve schooladvies. Ongeveer de helft van deze leerlingen zal een vmbo-advies krijgen. Hoewel het vmbo komend schooljaar zijn 25-jarig bestaan viert, voelt voor sommige ouders en leerlingen een vmbo-advies bepaald niet feestelijk. Immers, je móet naar het vmbo, terwijl je naar het havo of vwo mág. Hardnekkige beelden en onbekendheid met het vmbo maken, dat jongeren (en ouders) niet trots kunnen zijn op hun school en opleiding, want ze doen ‘maar’ vmbo.

Lees verder

Go VMBO

Durf jij het aan? Ontdek het vmbo

Lees meer over de profielen, de vakken en de mogelijkheden na het vmbo. Laat groep 8’ers zelf op onderzoek uitgaan met de Go VMBO game. Met de game leren basisschoolleerlingen spelenderwijs hoe het voortgezet onderwijs en het vmbo in elkaar zitten. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op de stap naar de middelbare school!

Meer informatie

Inspiratie

Vmbo in verandering
16 april - 2024

In je element in een doorlopende leerroute

Het Element in Amersfoort bouwt al twaalf jaar aan doorlopende routes. Dat is te zien aan de keuzes die de school maakt, zowel intern als in de samenwerking met het mbo. Net als de school zelf heeft ook de samenwerking inmiddels een nieuw jasje.

Meer lezen
Vmbo in verandering
09 april - 2024

Brief aan mijn oude vmbo-school

Leren was – en is – eigenlijk niet mijn ding. Als mentor in de mavo/havo-brugklas van het Tabor College Werenfridus in Hoorn motiveerde u mij om door te zetten: ik had net dat extra zetje en vertrouwen nodig om over te gaan. Ik had een pakket met creatieve vakken en was geïnteresseerd in huizen en interieurontwerp.

Meer lezen
Vmbo in verandering
02 april - 2024

Duurzaam Samen Leren in de regio

Verandering en professionalisering horen bij elkaar. Dat kun je als school zelf organiseren, maar je kunt het ook samen doen. In STO-regio Zuid-Limburg gebeurt dat via het initiatief Samen Leren. Acht vragen aan Linda Verlinden en Erik Krutzer, coördinatoren professionalisering en ontwikkeling.

Meer lezen

Projecten SPV

Go VMBO

Bekijk project

Sterk Techniekonderwijs

Bekijk project

Sterk Beroepsonderwijs

Bekijk project

Praktijkgerichte programma’s

Bekijk project

Bijscholingvmbo.nl

Bekijk project

Schoolexamenbank

Bekijk project

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT