Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

24 - 11 - 2022

Corona heeft nog steeds grote impact op leerlingen

Dat blijkt uit het onderzoek naar vertraging dat Bureau Turf en Bureau Stroming in opdracht van SPV hebben uitgevoerd. Net als de afgelopen twee jaar is aan docenten en leidinggevenden gevraagd hoe 4e jaars leerlingen ervoor staan en of zij ‘normaal’ examen kunnen doen.

Uit het onderzoek blijkt dat de huidige 4ejaars leerlingen hebben hun hele vo-schoolloopbaan al last van corona. Dit heeft vooral gevolgen voor hun sociaal-emotioneel welbevinden en hun persoonlijke ontwikkeling. Leerlingen missen structuur, ritme, het schoolse leren en het groepsgevoel. En daarmee de basis om tot leren te komen, waardoor het lastig is achterstanden in te lopen.

Docenten doen er alles aan hun leerlingen tot het examen te brengen en de kans op slagen zo groot mogelijk te maken. Afgelopen schooljaar hebben scholen ontdekt dat met name de flex-examens in basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en de mogelijkheid om het CSPE gedurende een lange periode gespreid af te nemen, mogelijkheden bieden voor leerlingen, zonder dat ‘de lat’ lager wordt gelegd. Van deze mogelijkheden zouden ze graag tijdens het komende examen gebruik willen maken.

De duimregeling moet volgens docenten en hun leidinggevenden alleen toegepast worden als het echt niet anders kan en dan het liefst zo laat mogelijk in de tijd.

Lees het hele rapport

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.