Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

02 - 03 - 2021

Inschrijving inspiratiesessies Examenfestival van start!

Het Examenfestival vmbo kon dit jaar niet doorgaan. We hebben geprobeerd u via informatieve webinars over het schoolexamen en de inzet van het CSPE op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen rond de examens 2021. Graag bieden we u ook, net als bij een echt Examenfestival, drie inspiratiesessies. Deze worden gehouden in april, mei en juni en hebben als thema formatief evalueren. Veel scholen zijn aan de slag met dit onderwerp of willen hiermee een start maken. Centraal in de inspiratiesessies staat de vraag:

Hoe kun je in het VMBO zicht krijgen op de ontwikkeling van je leerlingen en hen helpen vervolgstappen te zetten, zonder alleen gebruik te maken van toetsen voor cijfers? 

Formatief evalueren

In drie sessies nemen Judith Gulikers (7 april), Tamara van Schilt-Mol (19 mei) en Dominique Sluijsmans (14 juni) u mee in de mogelijkheden van formatief evalueren*. Hoe is dit heel praktisch in de les vorm te geven? Hoe kunnen leerlingen actief betrokken worden, zodat ze gemotiveerd en geactiveerd raken en blijven? Hoe kunnen leerlingen succeservaringen opdoen? Wat levert formatief evalueren u als docent op? Een paar vragen die aan bod komen. En natuurlijk is er tijdens de webinars ruimte voor uw eigen vragen die u bij inschrijving en tijdens de live sessies kunt stellen.

* Formatief evalueren is doelgerichte activiteiten (werkvormen) inzetten die informatie geven over het leerproces van de leerling, om op basis hiervan betere beslissingen te kunnen nemen voor vervolgacties in lesgeven en leren (Black & Wiliam , 2009).

Drie inspiratiesessies

In de eerste sessie neemt Judith Gulikers u mee in de cyclus van formatief evalueren (www.formatievecyclus.nl). Met concrete voorbeelden, ook van vmbo docenten beroepsgericht uit het leernetwerk formatief evalueren, geeft ze beelden bij hoe u in uw klas met uw leerlingen formatief evalueren kunt aanpakken. De webinars van 19 mei en 14 juni sluiten qua thema aan op de eerste sessie, maar de inspiratiesessies kunnen ook los van elkaar gevolgd worden.

7 april 2021

Door Judith Gulikers, universitair hoofddocent en lerarenopleider aan de Universiteit Wageningen en expert op het gebied van formatief evalueren.

Terugblik webinar
19 mei 2021

Door Tamara van Schilt-Mol, lector eigentijds beoordelen en beslissen bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.Terugblik webinar

14 juni 2021

Door Dominique Sluijsmans, adviseur, onderzoeker en spreker op het gebied van toetsen en beoordelen, schrijver van het boek De toetsrevolutie.

Schrijf in

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT