Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.
Het kabinet heeft besloten dat op 16 december de scholen dicht gaan en pas 18 januari weer open mogen.
Het is uiteraard niemand ontgaan dat er voor leerlingen die praktijkvakken/beroepsgerichte programma’s volgen, (voor)examen doen en voor kwetsbare leerlingen uitzonderingen gemaakt worden. De achtergrond van deze besluitvorming van OCW is erin gelegen dat de besmettingen niet zozeer in het onderwijs zelf plaatsvinden maar elders, en dat het onderwijs gesloten wordt om de besmettingen juist elders te voorkomen. OCW wil dat degenen die dat het meest raakt, nl. leerlingen die geen online les kunnen volgen, leerlingen die achterstanden kunnen oplopen en leerlingen die examen gaan doen en onderwijs dat niet online gegeven kan worden, zo min mogelijk hinder hiervan ondervinden.
In de gisteren gepubliceerde regeling van de overheid staat het volgende:
Regeling van ministerie VWS dd. 14 dec. 2020
Artikel 6.10 Verrichting onderwijsactiviteiten van 16 december 2020 tot en met 17 januari 2021
En op de site van Rijksoverheid staat genoemd bij ‘Uitzonderingen’:
“Leerlingen in een kwetsbare positie, examenleerlingen en leerlingen in het primair onderwijs van wie de ouders cruciale beroepen hebben, moeten wel fysiek naar school. Dat geldt ook voor leerlingen die praktijkgerichte lessen/beroepsgerichte programma’s volgen. Leerlingen die volgend schooljaar examen doen, moeten naar school om schoolexamens te maken.
Bovenstaande betekent dat de lessen voor leerlingen in examenklassen en voor leerlingen die beroepsgerichte programma’s volgen gewoon doorgaan, met inachtneming van de corona-regels. Het spreekt voor zich dat u voor deze leerling een apart rooster mag maken, waardoor ze bijvoorbeeld in kleine groepen les kunnen krijgen of waarin de theorie online wordt uitgelegd en de praktijk op school geoefend wordt.
Afwegingen voor de school
Belangrijk bij het maken van een afweging is het volgende. Het uitgangspunt dat leerlingen in onze sector zo min mogelijk achterstanden moeten oplopen. Het is fijn dat het vmbo alle vrijheid heeft gekregen om hier maatwerk in te leveren. Echter, wij zien ook dat er net zoals in de afgelopen weken ook nu situaties zijn waarin het geven van fysiek onderwijs en online onderwijs gecombineerd, niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door personeelstekorten, oplopende besmettingen bij leerlingen en personeel etc. Belangrijk voor de afweging die de scholen moeten maken voor de komende periode is dat duidelijk is dat ook onder de nieuwe regeling van de lock down de oude uitgangspunten blijven bestaan. Die zijn:
De schoolleiding kan om organisatorische redenen besluiten af te wijken van de regeling.
In dit document van 13 januari vindt u in lichtgrijs gearceerd de vragen en antwoorden die nieuw zijn of zijn gewijzigd ten opzichte van de vorige versie Q&A’s die op 18 december zijn gepubliceerd.
Q&A