Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

13 - 02 - 2021

Nieuw ontwikkelde keuzevakken

Het afgelopen jaar zijn er verschillende nieuwe keuzevakken ontwikkeld, zoals ‘drones 1 en 2’, ‘technologie in zorg en welzijn’ en ‘circulair bouwen’. Regelmatig wordt de vraag gesteld wanneer deze keuzevakken aangeboden mogen gaan worden.

Nieuw ontwikkelde keuzevakken worden vastgesteld door de minister van onderwijs. Na vaststelling krijgen de keuzevakken een vakcode. Nieuwe vakcodes worden één keer per jaar door DUO gepubliceerd. Dat gebeurt rond de zomervakantie. Na publicatie van de vakcode kunnen nieuwe keuzevakken onderdeel vormen van de verplichte keuzevakken die leerlingen moeten afsluiten (BB en KB 4, GL 2), dan ook kunnen cijfers voor deze keuzevakken doorgegeven worden en tellen die mee bij de bepaling van het eindcijfer voor een keuzevak.

Scholen die dat willen mogen nieuwe keuzevakken wel eerder aanbieden, maar zolang een keuzevak geen vakcode heeft kan het keuzevak alleen als extra vak gegeven worden en telt het niet mee bij het eindcijfer keuzevakken dat leerlingen aan het eind van het vierde leerjaar moet hebben om te kunnen slagen.

Bekijk de examenprogramma’s

Inspirerende verhalen

Keuzevakken
10 december - 2020

Nieuw keuzevak leert leerling alles over drones

Drones gaan een grote rol spelen in de bouw, maar ook in andere vakgebieden. Een nieuw keuzevak leert leerlingen de eerste stappen en de mogelijkheid om een vliegbrevet te halen. Daar moest wel flink wat voor geregeld worden, vertelt initiator François Coppens.

Meer lezen
Keuzevakken
08 februari - 2021

Nieuw keuzevak ‘Circulair en duurzaam bouwen’ richt zich op toekomst

Duurzaam en circulair bouwen heeft de toekomst, maar in het vmbo-onderwijs is dit onderwerp nog onderbelicht. Daarom is er nu een keuzevak dat zich hierop richt. Initiators Jan ten Napel en Cor de Ridder vertellen waarom dit vak er moest komen.

Meer lezen
Keuzevakken
16 november - 2020

Keuzevak Internationale Handel populair op Tabor College d’Ampte

Met ingang van dit schooljaar biedt Tabor College d’Ampte in Hoorn het keuzevak Internationale Handel aan. Het vak is populair onder de 29 vierdejaars vmbo-leerlingen uit de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en mavo.

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT