Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

20 - 12 - 2021

Regels rond examens 2022 aangepast

Afgelopen vrijdag heeft minister Slob besloten de regels rond de examens 2022 aan te passen. Dit betekent dat in de komende examenperiode:

 • de helft van het profielvak afgesloten wordt met een CSPE. De andere helft van het profielvak wordt met een SE afgesloten. In het servicedocument bij de brief van minister Slob is per profiel aangegeven welke onderdelen afgesloten worden met een CSPE.
  Over deze regel zijn nog veel vragen, bijv. rond de berekening van het eindcijfer voor het profielvak en de manier waarop SE’s vorm moeten krijgen. Op deze vragen proberen we op korte termijn antwoord te krijgen.
 • de centrale examens gespreid kunnen worden over twee tijdvakken. Dit geldt vooral voor leerlingen in de GL en de TL. Voor BB en KB leerlingen staat de periode waarin ze flex-examen kunnen doen open vanaf begin april. Het beroepsgerichte profiel kan vanaf 16 februari.
 • leerlingen twee vakken kunnen herkansen.

Het lijkt niet mogelijk om alle leerlingen gelijk uitslag van het examen te geven. Dat betekent dat vmbo-leerlingen pas op 15 juni te horen krijgen of ze geslaagd zijn. Andere leerlingen krijgen de uitslag op 9 juni.

De brief van minister Slob en het servicedocument dat OCW daarbij gemaakt heeft vindt u onderstaand bij de downloads.
Mocht u naar aanleiding van deze stukken vragen hebben dan kunt u die stellen bij aanmelding voor het webinar van 26 januari of door een mail te sturen naar info@platformsvmbo.nl. Uiteraard proberen we op alle vragen een antwoord te krijgen voor 26 januari.

Informatiewebinars

SPV organiseert ook dit jaar weer informatiewebinars over de examens.

 • 26 januari 2022 van 15.00 tot 16.00 uur is er een informatief webinar over de regels rond examinering zoals ze in 2022 zullen gelden. Aanmelden voor dit webinar kan vanaf nu.
  Aanmelden
 • 8 en 9 februari 2022 geven toetsdeskundigen van Cito uitleg bij de CSPE’s. Deze bijeenkomst is alleen voor examinatoren en is achteraf niet terug te zien.
  Aanmelden
 • Als dat noodzakelijk is organiseert SPV in februari of maart een tweede informatiewebinar. We informeren u hierover via onze website en een nieuwsflits.

Vragen over de examens kunt u stellen via het Examenloket (examenloket@duo.nl) of via SPV (info@platformsvmbo.nl). Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vragen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT