Johan van der Sandenprijs 2015

Tijdens de vmbo conferentie, georganiseerd door Sardes, APS en Stichting Platforms VMBO (SPV) zijn, voor de tiende keer, de Johan van der Sandenprijzen uitgereikt. Deze prijzen zijn vernoemd naar prof. Johan van der Sanden (1948-2005). Johan van der Sanden was lector didactiek van het beroepsonderwijs aan Fontys, PTH te Eindhoven. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het vmbo. Jaarlijks worden er drie prijzen uitgereikt, een hoofd- en hartprijs voor de beste scriptie over vmbo of praktijkonderwijs geschreven door een student als afstudeerscriptie en de Johan van der Sanden-erepenning aan iemand die als ambassadeur voor het vmbo op kan streden.

Johan van der Sanden-scriptieprijs
De hoofd- en hartprijs is dit jaar uitgereikt aan Jacomijn Dijkers voor haar scriptie “Juf mag ik ook zo’n bijsluiter?” Jacomijn Dijkers heeft haar scriptie geschreven naar aanleiding van onderzoek naar het welzijn van ASS leerlingen door de invoering van een persoonlijke bijsluiter. De jury van de Johan van der Sandenprijs was na het lezen van de scriptie van Jacomijn Dijkers van mening dat zij een grote betrokkenheid toont voor de doelgroep: leerlingen van het praktijkonderwijs. ‘Haar inzet en beschrijving over de manier om deze leerlingen te helpen is bijzonder’, aldus de jury. ‘Ze heeft tijdens haar werk op de school goed naar 'haar' leerlingen gekeken en geluisterd en de leerlingen en hun ouders waren blij met de resultaten. Ze heeft met haar aanpak van de ASS leerlingen duidelijk pedagogische en didactische meerwaarde gegeven aan collega docenten. Helder, goed leesbare scriptie met een en duidelijke onderzoeksopzet. Reden om Jacomijn de hoofdprijs toe te kennen. De scriptie van Jacomijn straalt een grote betrokkenheid uit voor de PrO leerling’, zodanig dat ook de hartprijs haar toekomt. De hoofd- en hartprijs bestaan uit een kunstwerk van glaskunstenaar Annemiek Punt en € 1.000,-.

 

In haar juryrapport motiveerde de jury haar keuze als volgt: 'De jury is na het lezen van de scriptie van Jacomijn Dijkers van mening dat zij een grote betrokkenheid toont voor de doelgroep: leerlingen van het praktijkonderwijs. Haar inzet en beschrijving over de manier om deze leerlingen te helpen is bijzonder. Ze heeft tijdens haar werk op de school goed naar 'haar' leerlingen gekeken en geluisterd en de leerlingen en hun ouders waren blij met de resultaten. Ze heeft met haar aanpak van de ASS leerlingen duidelijk pedagogische en didactische meerwaarde gegeven aan collega docenten. Helder, goed leesbare scriptie met een en duidelijke onderzoeksopzet. De scriptie van Jacomijn straalt een grote betrokkenheid uit voor de PrO leerling. Een citaat uit haar scriptie bevestigt dit: “Ik wil blijven onderzoeken en vragen, blijven ijsbergdenken, me blijven inzetten voor leerlingen met autisme en hun ouders. Zoals Martine Delfos zei: ‘Autisme is de meest onbegrijpelijke aandoening die er is, het meeste lastige in de begeleiding en het meest lastige in de opvoeding. Tegelijk is het zo wonderschoon’“. Dit, in combinatie met de doorwrochtheid van het werk vindt de jury dat Jacomijn Dijkers de Hartprijs 2015 heeft verdiend.


Johan van der Sanden erepenning
Sinds 2006 wordt de Johan van der Sanden erepenning uitgereikt aan iemand die zijn verdienste in het vmbo heeft en als ambassadeur voor deze vorm van onderwijs op kan treden. De erepenning bestaat uit een kunstwerk en een draaginsigne van goudsmid Mireille Bos. In 2015-2016 is de penning toegekend aan Geert Jan Douma, directeur/eigenaar van Douma Staal in Sneek.

De jury zegt over Geert Jan Douma: Wij kennen de erepenning toe aan Geert Jan Douma omdat hij vol overtuiging en voortdurend het voorbeeld geeft dat ondernemers zich willen inzetten voor het beroepsonderwijs. Hij stelt zijn bedrijf met een groot hart open voor talloze lerende jongeren in de hele opleidingskolom, te beginnen bij vmbo en mbo. Als geen ander weet hij hoe belangrijk het is dat jongeren, vmbo-jongeren in het bijzonder, gemotiveerd worden om in het onderwijs aan de slag te gaan en te blijven. Hij is daarom een graag geziene gast op ouderavonden en voorlichtingsbijeenkomsten op scholen.

Geert Jan Douma mag zich een jaar lang dé ambassadeur van het vmbo noemen.