Beleid
Blijft de nieuwe leerweg zo heten of komt er een andere naam?
Er komt een andere naam, maar op dit moment is nog niet duidelijke welke naam.
Bestaat er een kans dat de nieuwe leerweg uiteindelijk geen wettelijke grondslag krijgt? Denk daarbij aan eerdere brede ontwikkelingen zoals de tweede fase/ studiehuis, maatschappelijke stage en rekentoets?
De minister voor OCW heeft nieuwe leerweg al verschillende keren aangekondigd, ook aan de Tweede Kamer. Met de pilot is een eerste stap gemaakt in de totstandkoming daarvan. Maar wetgeving voor de invoering van de nieuwe leerweg moet nog gemaakt worden en via de officiële procedure vastgesteld worden.
Wanneer wordt de nieuwe leerweg landelijk ingevoerd?
Tot nu toe is steeds gecommuniceerd dat de nieuwe leerweg op 1 september 2024 wordt ingevoerd. SPV en het Platform-TL hebben het ministerie van OCW geadviseerd deze datum naar achter op te schuiven, omdat het niet realistisch is een nieuwe leerweg in het onderwijs in te voeren als de pilot nog niet afgerond is. Op 1 september 2024 zijn de licentievrije programma’s twee keer en de licentiegebonden programma’s pas één keer afgesloten. Ervaringen uit de pilot kunnen niet meegenomen worden in de wetgeving als vastgehouden wordt aan 1 september 2024.
Het is aan de minister om een beslissing te nemen over de datum waarop de nieuwe leerweg wordt ingevoerd.
Als invoering van de nieuwe leerweg gepaard gaat met wetgeving, dan krijgen de scholen de mogelijkheid een jaar later dan de officiële invoeringsdatum te starten met de nieuwe leerweg. Dit jaar uitstel is onlosmakelijk verbonden aan invoering van nieuwe wetgeving.
Bestaat er een voorbeeld beleidsplan over de nieuwe leerweg wat ik kan aanpassen voor mijn eigen school?
Er bestaat geen voorbeeld invoeringsplan, maar via Bijscholingvmbo.nl helpen we u wel bij het maken van plannen voor de invoering van de nieuwe leerweg bij u op school. U kunt bijv. de training visieontwikkeling volgen, waarin u onder begeleiding van een deskundige coach een visie ontwikkeld voor uw school.
Zie voor het complete aanbod www.bijscholingvmbo.nl/nl
Er wordt gesproken over een start in leerjaar 3, mag je ook in leerjaar 1 of 2 starten met een praktijkgericht programma?
Examenprogramma’s worden ontwikkeld voor de bovenbouw van het vmbo, afsluiten kan pas vanaf leerjaar 3. U mag in leerjaar 1 of 2 starten met een praktijkgericht programma, maar u mag dan nog geen examens afnemen waarvan het behaalde cijfer meetelt voor het diploma.
Wij zijn een vmbo-tl. Wat betekent de nieuwe leerweg voor ons onderwijs?
De TL (en de mavo) houden bij de invoering van de nieuwe leerweg op te bestaan. Na invoering van de nieuwe leerweg moeten alle GL-, TL- en mavo-scholen een praktijkgericht programma aan gaan bieden.
Wat is het verschil tussen de gemengde leerweg en de nieuwe leerweg?
Bij de invoering van de nieuwe leerweg houden de gemengde en de theoretische leerweg op te bestaan en volgen alle leerlingen de nieuwe leerweg. In de nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma. Voor de praktijkgerichte programma’s worden nieuwe examenprogramma’s ontwikkeld, die vervangen op termijn de examenprogramma’s voor de GL. De beroepsgerichte profielen in de GL houden bij de invoering van de nieuwe leerweg op te bestaan.