Niet-pilotscholen

Als u geen pilotschool bent, maar wel aan de slag wilt met een praktijkgericht programma dan mag dat. Maar u moet het praktijkgericht programma als extra vak aanbieden. Het behaald cijfer telt dan niet mee in de slaag-zakregeling, maar u hoeft zich ook nog niet te houden aan het complete examenprogramma. U zou dus onderdelen van een praktijkgericht programma uit kunnen proberen in de vorm van een project of een projectweek. U zou ook (onderdelen van) verschillende praktijkgerichte programma’s uit kunnen proberen en op basis daarvan een keus kunnen maken.

Aan de slag

Wilt u nog niet met leerlingen starten, dan kunt u:

  • een visie voor uw school ontwikkelen op praktijkgerichte programma’s;
  • onderzoeken welk praktijkgericht programma past bij uw school en uw regio;
  • samenwerking zoeken met het regionaal bedrijfsleven, bijv. door u aan te sluiten bij een bedrijvenkring van bijvoorbeeld de regionale Kamer van Koophandel of bij een stichting ‘vrienden van’ een nabijgelegen vmbo-school;
  • in gesprek gaan met het mbo in de regio waar veel van uw leerling naar doorstromen, om samen te bezien hoe de doorstroom geoptimaliseerd kan worden en welk praktijkgericht programma daarbij past.
    Wilt u weten naar welk mbo uw leerlingen doorstromen? Kijk dan op de doorstroomdiagrammen in Sterk beroepsonderwijs.
  • bijscholing volgen zoals deze wordt aangeboden op bijscholingvmbo.nl/nl.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT