Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

22 - 04 - 2024

Andere Tijden special: Miljonairs van de toekomst

Op vrijdag 26 april was er op NPO 2 een special te zien van het programma Andere Tijden. Een special met veel historisch archiefmateriaal over hoe het beroepsonderwijs veranderde en hoe de toekomst ervan er mogelijk uitziet.

Bekijk de uitzending

Miljonairs van de toekomst

Het VMBO bestaat 25 jaar. Maar het jubileum is niet per se reden tot grote vreugde; het schooltype kampt met een imagoprobleem. De opleiding geldt voor veel mensen als ‘minderwaardig’, ouders en kinderen mikken liever op ander zogenaamd ‘hoger’ onderwijs. Terwijl de maatschappij nu juist staat te springen om praktisch opgeleide vakmensen. En zij misschien wel de beter betaalde ‘miljonairs van de toekomst’ worden.

Andere Tijden belicht de geschiedenis van het beroepsonderwijs van de afgelopen decennia: de oude ambachtsschool, de LTS en het VMBO, dat bedoeld is als voorbereiding op het beroepsonderwijs. Hoe vanzelfsprekend was het ooit om een praktische opleiding te volgen? Wat is er van die leerlingen terechtgekomen? En wat is er in de loop der tijd in dit onderwijs veranderd?

Hoe het beroepsonderwijs veranderde

Aan het woord komen o.a. voormalig docent Albert Evenhuis, die vrijwel zijn hele werkende leven in het beroepsonderwijs zat en het verslechterende imago ervan met lede ogen aanzag, VMBO-docent Hendrik Atze van Doezum, die in 2022 werd uitgeroepen tot geschiedenisdocent van het jaar, en Tineke Netelenbos, eind jaren ’60 zelf werkzaam als lerares in het beroepsonderwijs en later als staatssecretaris verantwoordelijk voor de invoering van het VMBO. Ook kijkt voormalig VMBO’er Pascal Koning, die jarenlang worstelde met zichzelf en zijn opleiding, terug naar oude beelden van zichzelf als scholier. Tegenwoordig heeft Pascal zijn leven goed op de rit. De jongen die ooit moeite had met op tijd komen, is nu planner bij een installatiebedrijf.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT