Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

05 - 10 - 2020

Het vmbo is zo gek nog niet

Ook dit schooljaar volgt weer ongeveer 50% van alle leerlingen in het VO een vmbo-opleiding. Veel van deze leerlingen hebben te horen gekregen: ‘jammer dat je niet naar de havo kon!’ Natuurlijk hoop je als ouder en leerkracht dat een kind een opleiding volgt die bij hem/haar past, die hem voldoende uitdaagt, maar die de lat niet té hoog legt, die zorgt voor plezier in het leren, een leuke tijd op het VO en een goed toekomstperspectief. Dat toekomstperspectief is er ook zeker voor vmbo-leerlingen! Veel sectoren zitten te springen om vakkrachten en vaak zijn dat mensen met een vmbo – mbo – opleiding.

Het vmbo is voor geen enkele leerling eindonderwijs, er moet altijd een vervolgopleiding gevolgd worden óf in het mbo óf op de havo. Jaarlijks gaat ongeveer 15% van alle vmbo-leerlingen door naar de havo. Vreemd toch, dat daar vaak de nadruk op gelegd wordt? Zo wordt er ook veel aandacht geschonken aan leerlingen die vanuit het mbo doorstromen naar het hbo en ook dan gaat het om een relatief klein percentage. Natuurlijk is dat goed, we proberen immers uit elk kind te halen wat erin zit, maar een vmbo – mbo -opleiding is ook heel erg goed. 

Door steeds maar de nadruk te leggen om hogere niveaus, op doorstroom naar een hogere opleiding doen we veel leerlingen te kort. We geven ze het gevoel: jij bent niet slim genoeg, jij kunt niet goed genoeg leren. En voor je het weet zeggen we: met jou wordt het niets in de toekomt.  Terwijl het tegendeel waar is: juist leerlingen met een vmbo – mbo – opleiding vinden een baan en zijn belangrijk, we willen immers allemaal een loodgieter als de kraan lekt, of aandacht van een 

verzorgende als we in een verzorgingshuis moeten wonen. 

Laten we dit jaar proberen alle leerlingen te waarderen, welke opleiding ze ook volgen. Er zou een boetepot moeten komen voor elke docent die tegen een leerling zegt: jij moet naar het vmbo (jij mag niet naar havo/vwo) of: jammer dat je niet door kunt stromen naar het hbo. Stimuleer leerlingen het beste uit zichzelf te halen. Voor veel leerlingen is dat het vmbo en dat is een hele goede start voor hun toekomst. 

Binnenkort valt op vmbo en mbo scholen de krant: ‘Sterk beroepsonderwijs: samen leren’ op de mat.
Een krant vol met voorbeelden van leerlingen die een vmbo en een mbo opleiding hebben gevolgd of daarmee onderweg zijn. Een krant die aan de hand van voorbeelden laat zien: het vmbo is zo gek nog niet! 

Jacqueline Kerkhoffs, directeur SPV

Veel sectoren zitten te springen om vakkrachten en vaak zijn dat mensen met een vmbo – mbo – opleiding.  

Jacqueline Kerkhoffs, directeur SPV

De column in PrimaOnderwijs

Het vmbo is zo gek nog niet

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.