Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

27 - 10 - 2023

Regelgeving met betrekking tot examens

Vak afsluiten op havo-niveau mag

In tegenstelling tot eerdere berichten vanuit SPV is het wel mogelijk een vak op een hoger dan het ‘naast-hoger-gelegen’ niveau af te sluiten. Het Examenloket zegt hierover: een leerling in de basisberoepsgerichte leerweg zou dus bijv. een vak op havo-niveau af kunnen sluiten. Het moet wel gaan om een overeenkomstig vak. Het vak moet dus zowel op basis-niveau worden gegeven als op de havo. Dit staat in artikel 2.23 van het Uitvoeringsbesluit WVO.

Lees het artikel

Terugvallen op het eigen niveau

Als het vak op hoger niveau is afgerond en het resultaat valt tegen, dan mag er gebruik gemaakt worden van de terugvaloptie. Na bekend worden van de uitslag op het hogere niveau moet besloten worden of de leerling wil terugvallen op het eigen niveau. Meer hierover leest u vanaf pagina 27 van het document Vragen en antwoorden van het Examenloket op onze website.
Regel blijft dat de leerling een diploma ontvangt van de laagste leerweg waarop hij een vak heeft afgesloten, dus een vak op basis-niveau is een diploma op basis-niveau.

Vragen en antwoorden ExamenloketSchrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT