FAQ

U vindt op deze pagina veelgestelde vragen met antwoorden. Deze vragen worden regelmatig aangevuld.

FAQ

Mag ik als school bepalen welke beroepsgerichte keuzevakken een leerling moet volgen? (Ik bied als school een pakket aan van een beroepsgericht profielvak en vier keuzevakken, en laat geen keuze aan de leerling.)

In de wet staat: de school moet leerlingen keuzemogelijkheden bieden. De betekent dat een leerling keuzevakken moet kunnen kiezen en niet een kant en klaar pakket van vier vaste keuzevakken aangeboden moet krijgen waarin geen keuze mogelijk is. Een aantal scholen werkt met zogenaamde leerlijnen. Leerlingen kunnen na het beroepsgerichte profielvak kiezen voor een leerlijn en krijgen dan te maken met een vast aanbod van beroepsgerichte keuzevakken. Dat vaste aanbod is door de school samengesteld, bijv. in overleg met het mbo. Een leerling kiest bijv. het profielvak HBR. Bij dat profielvak heeft de school vier leerlijnen of arrangementen ontwikkeld waarover doorstroom afspraken zijn gemaakt met het mbo. De leerling kan zo’n arrangement volgen, maar mocht hij in de loop van de tijd ontdekken dat de gekozen richting niet de juiste is, dan moet hij de mogelijkheid hebben een ander keuzevak te kiezen en zich te oriënteren op zijn toekomstmogelijkheden. Leerlijnen of arrangementen mogen, maar moeten leerlingen niet dwingen tot een keuze. Veel scholen stellen twee keuzevakken vast en laten de andere twee keuzevakken kiezen uit een aanbod van bijv. 6.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.