FAQ

U vindt op deze pagina veelgestelde vragen met antwoorden. Deze vragen worden regelmatig aangevuld.

FAQ

Kan een KB-leerling het beroepsgerichte vak afsluiten op GL niveau?

Er komen regelmatig vragen binnen rond het afsluiten van een vak op een hoger niveau. Dat mag, als het om hetzelfde vak gaat. Een leerling krijgt het diploma van het laagste niveau waarop hij een vak heeft afgesloten. Sommige scholen willen leerlingen in de kader beroepsgerichte leerweg het beroepsgerichte vak af laten sluiten op het niveau van de gemengde leerweg. Dit kan niet om twee redenen:

  • Een leerling komt één eindcijfer tekort als hij het beroepsgerichte vak afsluit op GL-niveau. Een KB-leerling krijgt 2 cijfer (één voor het profielvak en één combinatiecijfer voor het beroepsgerichte keuzevak) een GL-leerling krijgt één combinatiecijfer voor het hele beroepsgerichte vak (zelfs al heeft hij met extra keuzevakken de omvang van het totale programma ongeveer gelijk gemaakt).
  • Om een vak op een hoger niveau te kunnen volgen, moet het wel om hetzelfde vak gaan. En daarvan is maar gedeeltelijk sprake als een profielvak in KB of BB vergeleken wordt met ‘hetzelfde’ profielvak in de GL. Ook betreft het profielvak in de GL geen hoger niveau, inhoudelijk is het gelijk aan het KB-niveau. Het profielvak kan dus niet op een hoger niveau gedaan worden. De vakken zijn niet uitwisselbaar tussen KB en GL, ook niet door extra keuzevakken te volgen en af te sluiten. In de KB moet een leerling het KB-profielvak volgen. Als hij het profielvak van de GL volgt, dan moet de leerling ingeschreven worden in de GL en de avo-vakken op GL-niveau doen.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.