Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

04 - 06 - 2024

Bij LOB prikkel je de nieuwsgierigheid

Hoe begeleid je leerlingen zo goed mogelijk naar een weloverwogen studiekeuze aan het eind van de vierde klas? Ashley Finch en Rob Molenaar zijn overstapcoaches vmbo-mbo bij het Samenwerkingsverband VO Waterland en begeleiden dagelijks vmbo-leerlingen die er op school niet uitkomen. De intensieve vervolgaanpak, met persoonlijke adviesgesprekken en begeleiding, heeft succes: het aantal schoolverlaters is in hun werkgebied uitzonderlijk laag. Ze delen een aantal tips.

De belangrijkste tip van de overstapcoaches als het gaat om Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB): begin er op school echt op tijd mee. “Op het vmbo kiezen leerlingen eind leerjaar 2 voor een profiel en halverwege leerjaar 4 voor een vervolgopleiding. Dat zorgt voor druk, zéker als leerlingen nog een keuze moeten maken terwijl ze ook met examens of proefwerken bezig zijn”, zegt Ashley Finch.

Download het artikel

“Hoe vroeger je begint met LOB en voorlichting, hoe meer je die druk eraf haalt.”

Ashley Finch, overstapcoach vmbo-mbo bij het Samenwerkingsverband VO Waterland

Dit artikel is verschenen in de Krant Vmbo in verandering. Hierin staan meerdere artikelen over de doorontwikkeling van het vmbo.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.