Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

13 - 03 - 2024

Elke vmbo-leerling zou filosofieles moeten krijgen

Een mening vormen, aan kunnen geven waaróm je iets vindt, van gedachten wisselen en naar elkaar luisteren, dat zijn allemaal vaardigheden die je leert bij het vak filosofie. Eva-Anne Le Coultre onderzocht hoe filosofielessen op het vmbo eruit kunnen zien en pleit voor landelijke invoering ervan. “Begin gewoon met één filosofische vraag.”

Eva-Anne Le Coultre is projectleider Filosofie op het vmbo en gepromoveerd op het proefschrift ‘Ruimte om te denken: wat we kunnen leren van filosofiedocenten’. Met financiering vanuit het Nationaal Programma Groningen draaide ze een pilot met filosofielessen op twee vmbo-scholen. Ze gaf zelf lang filosofielessen op een gymnasium en verbaasde zich erover dat filosofielessen op het vmbo niet gegeven worden. “Zelf nadenken is het belangrijkste dat leerlingen leren op school, dus waarom besteden we er op het vmbo dan nauwelijks aandacht aan?”

Download het artikel

“Filosofie begint met de basisvoorwaarden: dat leerlingen naar elkaar luisteren, dat ze durven te vertellen over wat ze denken en dat ze openstaan voor andere ideeën.”

Eva-Anne Le Coultre, projectleider Filosofie op het vmbo

Dit artikel is verschenen in de Krant Vmbo in verandering. Hierin staan meerdere artikelen over de doorontwikkeling van het vmbo.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.