Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

11 - 12 - 2020

‘Ga met leerlingen in gesprek over mogelijkheden ondanks corona’

Het coronavirus zorgt voor vele veranderingen in de levens van jongeren. Docenten en werkgevers merken dat leerlingen zich anders gedragen. Wat kan een school hieraan doen?

‘Jongeren voelen zich slechter dan voor de corona-crisis”, ‘Coronamaatregelen maken jongeren angstiger en somberder’, ‘Leefstijl jongeren beïnvloed door corona-maatregelen’. Het zijn enkele koppen van artikelen over hoe jongeren zich sinds maart voelen. Dat ook docenten veranderingen merken aan leerlingen, is daarom niet gek.
Het feit dat leerlingen een achterstand op school hebben opgelopen, helpt niet mee, ziet Ton de Groot, directeur van KTS Teylingen in Voorhout. “Onze leerlingen moeten uren draaien, meters maken om vaardig te worden. En daarnaast in het bedrijfsleven meelopen.” Ook de stages werden afgeblazen. “Met name onze basis-leerlingen lopen daardoor zoveel mis, zowel als het gaat om het ontwikkelen op vaardigheidsgebied als op sociaal vlak. Hoe ga je met elkaar om, hoe houd je je staande in de grotemensenwereld. De eerste stappen in hun professionalisering zijn achtergebleven.”

Lees het artikel

We zien dat de zwakkere leerlingen hun gevoel van eigenwaarde uit hun beroepstrots halen. Maar om dat te kunnen doen, moet je zien en ervaren hoe leuk dat beroep is, en dat is nu niet het geval.

Ton de Groot, KTS Teylingen in Voorhout

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.