Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

26 - 03 - 2023

“Leren van elkaar, van jezelf en van de docent”

’t Ravelijn in Steenbergen koos ruim tien jaar geleden voor een radicaal nieuw onderwijsconcept: domeinleren, later aangevuld met Agora-onderwijs. Daarbij heeft de leerling zélf de regie over het leerproces, zijn er geen klassen meer maar een leerplein, en werkt de docent in een team samen met onderwijsassistenten. Tijd voor een gesprek met directeur Huibert de Jonge over de ervaringen tot nu toe. Wat doet deze aanpak met de motivatie van de leerlingen? Kan dit ook helpen om het lerarentekort (deels) op te lossen? En vooral natuurlijk: hoe zijn de resultaten?

Download het artikel

“We zagen vijftien jaar geleden al dat leerlingen steeds minder gemotiveerd zijn. Ik ben gaan kijken: wat zegt de wetenschap eigenlijk over motivatie? We wéten dat het helpt als je leerlingen zelf verantwoordelijk maakt voor het leerproces, in plaats van ze alleen maar instructies te geven over wat ze moeten doen.”

Huibert de Jonge, directeur ’t Ravelijn

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.