Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

21 - 03 - 2024

Ruimte in het rooster

‘Voortreffelijk Mega Belangrijk Onderwijs’ zo valt te lezen op een groot bord voor scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk. Deze vmbo-school steekt haar trots op het onderwijs niet onder stoelen of banken, tot blijdschap van veel ouders. Directeur Susan Timmermans aan het woord over hoe een andere organisatie van het rooster het ‘leren van doen’ op De Overlaat ondersteunt.

“Tien jaar geleden stond er echt een andere school”, vertelt Susan. “De combinatie van opbrengstgericht en handelingsgericht werken, ingezet om het dreigende oordeel ‘zwak’ voor de gemengde en theoretische leerweg af te wenden, bleek een succesvolle basis voor alle leerwegen. Door goede analyses en een vertaling daarvan in onderwijs dat aansluit bij wat een kind nodig heeft, lukte het om een behoorlijke groep leerlingen op een hoger niveau uit te laten stromen en dus ‘eruit te halen wat erin zit’. Het leverde De Overlaat het predicaat ‘Excellente school’ op.”

Download het artikel

“Een goede mix-en-match van kwaliteiten maakt dat we kunnen blijven ontwikkelen.”

Susan Timmermans, directeur De Overlaat in Waalwijk

Dit artikel is verschenen in de Krant Vmbo in verandering. Hierin staan meerdere artikelen over de doorontwikkeling van het vmbo.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.