Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

23 - 10 - 2023

Studenten voor de vmbo-klas

Om het lerarentekort op te helpen lossen, loopt er in Delft een pilot waarbij studenten van de TU Delft bijles geven op middelbare scholen. Bas Brouwer en Mick Dam, masterstudenten Sustainable Energy Technology aan de TU Delft, vertellen over hun ervaringen.

“In de coronaperiode werden TU-studenten wel eens aangetrokken om gaatjes in het rooster te dichten”, vertellen Bas en Mick. “Bij bureaus voor huiswerk- en examenbegeleiding maakten we mee dat je zomaar een examentraining gaf in een vak dat je zelf nooit gehad had. ‘Dat kunnen wij beter’, dachten we. Ons idee was om TU-studenten voor een langere periode aan een school te verbinden, zodat ze écht wat kunnen betekenen.” Via Renée Prins, die vanuit de TU betrokken is bij Sterk Techniekonderwijs Haaglanden (STOHA), kwamen ze op het spoor van Technohub Delft en schoolleider Jacqueline de Boer van het Stanislascollege.

Download het artikel

“Vroeger zochten we de oplossing vooral in het werven van meer docenten. Onze insteek is nu dat de vrije ruimte van 160 uur per jaar onbevoegd lesgeven ook benut kan worden voor een kwaliteitsimpuls, door de experts die de scholen in komen.”

Jacqueline de Boer, schoolleider van het Stanislascollege

Dit artikel is verschenen in de Krant Samen Opleiden. Hierin staan meerdere interviewartikelen over Leren combineren binnen én buiten school.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.