Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

27 - 03 - 2024

Vmbo’ers ontwikkelen zich tot zelfbewuste burgers

Op het Mundus College in Amsterdam krijgen alle vmbo’ers, praktijkonderwijsleerlingen en isk’ers twee uur per week les in ‘Persoonsvorming en Socialisatie’. Die lessen hebben impact op de hele school, vertelt vmbo-docent Maxe de Rijk.

‘Als onderwijs doen we nog te weinig om onze leerlingen voldoende voor te bereiden op grote maatschappelijke vraagstukken en ze een positief zelfbeeld te laten ontwikkelen’, constateerde het Mundus College acht jaar geleden. De schoolleiding gaf docenten de ruimte om een onderwijsprogramma Persoonsvorming en Socialisatie te ontwikkelen. Het programma verbindt burgerschapsonderwijs en identiteitsontwikkeling met vragen als ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik in de maatschappij?’

Download het artikel

“Om met zelfvertrouwen deel te kunnen nemen aan de maatschappij is het nodig dat jongeren zekerder worden over zichzelf en stevig in hun schoenen staan.”

Maxe de Rijk, vmbo-docent

Dit artikel is verschenen in de Krant Vmbo in verandering. Hierin staan meerdere artikelen over de doorontwikkeling van het vmbo.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.