Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

17 - 04 - 2023

“Werken met de nieuwste machines, dat is voor docenten ook fijn.”

Cor de Ridder van het Platform vmbo BWI en Albert Rook, adviseur onderwijs van Festool, vertellen waarom de Shaper iedereen voor zich wint – en wat de bijscholing toevoegt aan de lessen houtbewerking. “Leerlingen gaan er meteen mee aan de slag.”

Hij ligt goed in de hand, de Shaper, maar het mooiste is wat je ermee kunt maken. Mogen we hem even proberen? Natuurlijk mag dat! In de lesruimte van Festool is alles ingericht op het werken met de Shaper. In de praktijk merk je meteen waarom mensen er enthousiast over zijn: je stopt er een tekening in en freest met dit apparaat in de hand een ingewikkeld patroon uit het hout, waarbij er automatisch een correctie plaatsvindt als je teveel van de lijn af dreigt te wijken. Het gaat bijna vanzelf – maar omdat je de Shaper wel vasthoudt en stuurt, voel je precies wat er gebeurt.

Download het artikel

“Bij het ontwerpen van een training zijn twee factoren belangrijk. De belangrijkste vraag is natuurlijk: ‘Is dit apparaat te begrijpen voor leerlingen?’ En daarnaast: ‘Kun je de praktijkwerkstukken van BWI maken met dit handgereedschap?’ Want dán heb je een connectie met de lespraktijk!”

Albert Rook, adviseur onderwijs van Festool

Dit artikel is verschenen in het magazine Up-to-date via Bijscholingvmbo.nl. Heeft u belangstelling voor een of meerdere exemplaren van dit gedrukte magazine? Stuur dan een mail naar info@platformsvmbo.nl.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.