Op deze pagina verzamelen we inspirerende voorbeelden.
’t Ravelijn in Steenbergen koos ruim tien jaar geleden voor een radicaal nieuw onderwijsconcept: domeinleren, later aangevuld met Agora-onderwijs. Daarbij heeft de leerling zélf de regie over het leerproces, zijn er geen klassen meer maar een leerplein, en werkt de docent in een team samen met onderwijsassistenten.
Hoe verwerk je duurzaamheid in je lessen op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt? Docente D&P Harmien Daggert koos daarvoor als thema de spijkerbroek, een kledingstuk dat letterlijk dichtbij de leerlingen staat en zich leent voor veel verschillende soorten opdrachten. “Dit onderwerp past echt bij creatieve leerlingen.”
Hoe ontwerp je realistische opdrachten waarbij leerlingen écht met mensen werken? Hoe hou je het onderwijs actueel? En hoe laat je leerlingen kennismaken met de volle breedte van het werkveld Zorg en Welzijn? Het zijn een paar van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de bijscholingen Z&W. Kwartiermaker Wilma Roijackers: “Het zijn leuke en vooral inspirerende dagen!”
Op het gebied van Horeca, Bakkerij en Recreatie gaan de ontwikkelingen razendsnel en is het dus belangrijk om door middel van bijscholingen je vakkennis bij te houden, vindt Sjaak Waasdorp, secretaris van het Platform HBR en docent op de Haagse Vatelschool.
Machiel Keekstra is kwartiermaker voor het praktijkgerichte programma Informatietechnologie. Hij stelt het scholingsaanbod samen en is trainer van de startmodule ‘Hoe geef ik vorm aan het praktijkgerichte programma Informatietechnologie?’
Veel VMBO-scholen bereiden zich nu al voor op de invoering van de nieuwe leerweg. Stichting Platforms VMBO biedt, via Bijscholingvmbo.nl allerlei trainingen aan om docenten te helpen vorm te geven aan hun praktijkgerichte programma’s. Onlangs interviewden wij Elise Weber die kwartiermaker is voor het programma Economie en ondernemen (E&O).
Hoe haal je als docent de praktijk binnen in je lesprogramma nu de nieuwe leerweg van start gaat. Edwin van der Land ontwikkelt vanuit de Stichting Platforms vmbo trainingen voor vmbo-scholen over alles wat komt kijken bij de Nieuwe leerweg.
Binnen dit aanbod wordt de masterclass interieurontwerp en design aangeboden. Bekijk onderstaande introductiefilm over de training Interieurontwerp en design in het profiel Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) die docenten in het VMBO optimaal voorbereidt op het geven van lessen voor het keuzevak Interieurontwerp en design.
Op de website www.bijscholingvmbo.nl staat een groeiend aanbod van scholing, bedoeld voor vmbo-docenten die vanaf 1 augustus 2016 de nieuwe beroepsgerichte programma’s gaan verzorgen. Binnen dit aanbod wordt de masterclass keuzevak bedrijfswagens aangeboden.