U vindt op deze pagina thema’s waar SPV zich mee bezig houdt.
Vanaf augustus 2024 bestaan GL en TL niet meer, maar gaan deze leerwegen op in de ‘nieuwe leerweg’. Voor deze nieuwe leerweg wordt een nieuwe naam bedacht. In de nieuwe leerweg volgen alle leerlingen een praktijkgericht programma. Met een diploma van de nieuwe leerweg kunnen leerlingen doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4 en naar de havo.
Duurzaamheid is een van de grote thema’s in het onderwijs. Een thema dat tot doel heeft leerlingen bewust te maken van het zorgvuldig omgaan met klimaat, energie en grondstoffen. Dat kan door de school als gebouw duurzamer te maken, door in de school duurzame oplossingen toe te passen, maar ook door in de les aandacht te besteden aan duurzaamheid.
De kwaliteit van het schoolexamen in het vmbo wordt steeds belangrijker. Om scholen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun schoolexaminering organiseert Stichting Platforms VMBO diverse praktische trainingen en biedt praktische tools.
Er zijn 10 nieuwe beroepsgerichte examenprogramma’s ontwikkeld die in 2017 door alle vmbo-scholen zijn ingevoerd. In deze examenprogramma’s is vastgelegd wat leerlingen moeten kennen en kunnen aan het eind van hun vmbo-opleiding. Dit thema geeft informatie over de leerwegen in het vmbo, LOB en de bovenbouw.
NPO staat voor Nationaal Programma Onderwijs, een programma dat tot doel heeft vertragingen die leerlingen hebben opgelopen als gevolg van corona in te lopen.
Voor het aanbieden van keuzevakken heeft een school geen licentie nodig, wel bekwaam personeel en een goede outillage. Door het volgen van keuzevakken kunnen leerlingen zich verdiepen, verbreden of oriënteren, maar keuzevakken hebben altijd een beroepsvoorbereidend en/of –oriënterend doel.
Beroepsgerichte vakken moeten door bevoegde docenten gegeven worden, maar wie is bevoegd voor welk profiel? Het antwoord op deze vraag vindt u in de brief bevoegdheden beroepsgerichte vakken. Per profiel staat aangegeven wanneer een docent bevoegd is of op welke manier hij bevoegd kan worden.
Ongeveer 1500 leerlingen volgen in Nederland een leer-werktraject. Een leer-werktraject is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. In een leer-werktraject volgen de leerlingen onderwijs en moeten ze stagelopen bij een door SBB erkend leerbedrijf.