Praktijkgericht programma

Tussen 2024 en 2028 mogen alle GL en TL scholen praktijkgerichte programma’s aanbieden. U kunt direct in augustus 2024 aan de slag gaan met een praktijkgericht programma, u kunt ook eerst delen van een programma (bijv. één praktijkgerichte opdracht/project) als extra onderdeel aan leerlingen aanbieden om zo ervaring op te doen. Het eventueel behaalde cijfer telt dan niet mee in de slaag-zakregeling, maar u hoeft zich dan ook nog niet te houden aan het examenprogramma.

Aan de slag

Wilt u nog niet met leerlingen starten, dan kunt u:

  • een visie voor uw school ontwikkelen op praktijkgerichte programma’s;
  • onderzoeken welk praktijkgericht programma past bij uw school en uw regio;
  • samenwerking zoeken met het regionaal bedrijfsleven, bijv. door u aan te sluiten bij een bedrijvenkring van bijvoorbeeld de regionale Kamer van Koophandel of bij een stichting ‘vrienden van’ een nabijgelegen vmbo-school;
  • in gesprek gaan met het mbo in de regio waar veel van uw leerling naar doorstromen, om samen te bezien hoe de doorstroom geoptimaliseerd kan worden en welk praktijkgericht programma daarbij past.
    Wilt u weten naar welk mbo uw leerlingen doorstromen? Kijk dan op de doorstroomdiagrammen in Sterk beroepsonderwijs.
  • bijscholing volgen zoals deze wordt aangeboden op bijscholingpgp.nl.

De plaats van het praktijkgericht programma in GL en TL

Positie van het praktijkgericht programma en de examenvakken van de leerling.

Doorstroom naar havo met een praktijkgericht programma

Omdat het praktijkgerichte programma in de TL geplaatst is in het vrije deel telt dit programma mee in het toelatingsrecht tot de havo.
In de GL kan het praktijkgerichte programma niet in het vrije deel geplaatst worden, het moet in het profieldeel staan en daarom kan het pgp niet meetellen in het toelatingsrecht tot de havo.
Hetzelfde vak heeft in de twee leerwegen een andere waarde.

Combineren van examenprogramma’s in de GL kan

Inhoudelijk vertonen de kern van de beroepsgerichte examenprogramma’s en domein A en B van de examenprogramma’s pgp sterke overeenkomsten. Vaak wordt gezegd dat het verschil tussen een pgp en een beroepsgericht programma zit in de generieke, algemene vaardigheden als samenwerken, plannen, enz., maar deze vaardigheden maken ook onderdeel uit van de kern van de beroepsgerichte programma’s.

Beroepsgerichte programma’s zijn doorgaans vakinhoudelijker dan praktijkgerichte programma’s. Het ‘echte’ maken komt in een beroepsgericht programma wel aan de orde, maar vaak minder uitgebreid dan in bijvoorbeeld de basisberoepsgerichte en de kaderberoepsgerichte leerweg. In een praktijkgericht programma is de vakinhoudelijke voorbereiding van leerlingen vaak beperkt. Toch is ervaring met vakinhoudelijke vaardigheden belangrijk in het LOB-proces van leerlingen.
De praktijkgerichte examenprogramma’s zijn zo globaal omschreven dat beroepsgerichte profielmodulen en keuzevakken, samen met de kern, daar zonder probleem ingevoegd kan worden.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT