U vindt op deze pagina informatie over Samen opleiden.
Beroepsgericht onderwijs moet vormgegeven worden in nauwe samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven, alleen dan kan een leerling een realistisch beeld krijgen van de beroepspraktijk waarin hij mogelijk wil gaan werken of waar hij voor wil worden opgeleid. Binnen het vmbo kan er op heel veel verschillende manier aandacht besteed worden aan leren in de praktijk; van een gastles tot het volgen en afsluiten van complete keuzevakken.
Wat moet, wat mag, ervaringen en hoe buitenschools leren onderdeel van het curriculum kan zijn leest u in het digizine ‘Leren in de klas en in de praktijk’.
Download het digizineHet laatste nieuws over ontwikkelingen binnen het thema Samen opleiden. Interessant voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.
Meer actualiteit‘It takes a village to raise a child’ is een van de eerste zinnen in het vervolgadvies van SPV aan het ministerie van OCW over de actualisering van de beroepsgerichte programma’s in het vmbo. Met die zin bedoelen we dat onderwijs niet alleen op school plaatsvindt, maar ‘overal’.
Rianne Doeschot is directeur van netwerkorganisatie IKT (Inspirerend. Krachtig. Twents.), waaraan zo’n vijfhonderd organisaties in de regio Twente deelnemen. Dit zijn haar drie tips voor scholen die de samenwerking met bedrijven een boost willen geven.
De ontwikkelingen in de horeca gaan razendsnel en met hun actuele praktijkkennis helpen gastdocenten om het onderwijs up to date te houden, zegt Michel Moinat, docent Koken op culinaire vakschool Hubertus & Berkhoff in Amsterdam.