Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

16 - 09 - 2019

Keuzevakken: een programma op maat

Revolutionair in het voortgezet onderwijs: een programma dat, voor een deel, op maat van de leerlingen kan worden samengesteld. Leerlingen die nog niet weten wat ze in de toekomst willen gaan doen, kunnen zich verder oriënteren (verbreden noemden we dat), leerlingen die al wel een keus gemaakt hadden konden zich specialiseren (verdiepen).

In de zomervakantie werkten Jacqueline Kerkhoffs (Stichting Platforms VMBO) en Rob Abbenhuis (SLO) het idee verder uit en informeerden direct daarna de ontwikkelgroepen over de kaders waarbinnen ze moesten werken. Na flink wat discussie zijn er examenprogramma’s gemaakt en ontstonden er ongeveer 120 keuzevakken. Inmiddels zijn het er meer.

Download de column

Meer inspirerende verhalen

Keuzevakken
26 juni - 2020

Versterking vmbo-mbo door integratie van keuzevakken en keuzedelen

In Den Haag werken het Corbulo College en ROC Mondriaan aan de integratie van beroepsgerichte vmbo-keuzevakken en mbo-keuzedelen. Hoe pakken ze het precies aan, wat is het voordeel voor de leerlingen en hoe gaat dit project verder nu de scholen weer open zijn?

Meer lezen
Keuzevakken
27 mei - 2019

Keuzevakken: verbreden of verdiepen?

Een artikel van PrimaOnderwijs over de invoering van de nieuwe beroepsgerichte keuzevakken.

Meer lezen
Keuzevakken
13 september - 2019

Keuzevakken voor een sterke keten

Regionale scholengemeenschap Wolfsbos benut de keuzevakken om een doorlopende lijn naar het mbo te maken.

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.