Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

05 - 04 - 2018

Nieuw VMBO en Daltononderwijs bij het Hogeland College

Het Hogeland College in Uithuizen worstelde met de vraag hoe zij het beste invulling konden geven aan de Daltonprincipes van de school. Daarnaast vormde een gebrek aan motivatie van leerlingen een probleem. Om hier verandering in te brengen werd besloten om te gaan werken volgens de uitgangspunten van Nieuw VMBO. Daltononderwijs en Nieuw VMBO gaan goed samen, mede doordat er bij Nieuw VMBO geen uitspraken worden gedaan over de manier waarop het onderwijs ingevuld hoort te worden in scholen. Met name de beroepsgerichte keuzevakken van Nieuw VMBO vormden een belangrijke bijdrage aan de veranderingen binnen de school.

Dit artikel is één van de zes artikelen in de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan.

Download het artikel

 

Bij elke profielmodule / keuzevak hanteren we als uitgangspunt, dat de leerlingen naar ‘buiten’ gaan of dat ‘buiten’ op school komt. Het gevolg is dat docenten sneller vragen honoreren dan vroeger.

Arne Jan Bugel

Meer inspirerende verhalen

Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Gepersonaliseerd Leren bij het Kennemercollege

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Het Kennemercollege besloot de vmbo-leerlingen in de bovenbouw volgens de uitgangspunten van het Nieuw VMBO te laten werken, terwijl de onderbouw leerlingen leren volgens het GPL concept.

Meer lezen
Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Melanchton

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Waar bij het Melanchton in Rotterdam de school voorheen van de leerlingen was, is deze nu weer van de docenten.

Meer lezen
Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Ravelijn

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. De heldere nieuwe onderwijsvisie van Ravelijn luidt als volgt: leer van je docent, van elkaar en van jezelf. Elementen die goed aansluiten bij Nieuw VMBO.

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.