Inspiratie

Inspirerende voorbeelden voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

05 - 04 - 2018

Nieuw VMBO en Melanchton

Waar bij het Melanchton in Rotterdam de school voorheen van de leerlingen was, is deze nu weer van de docenten. Als school in wijken waar veel kansarme gezinnen wonen is het belangrijk om leerlingen vertrouwen te geven. Structuur en duidelijkheid moest terug gebracht worden om weer een rustige sfeer te creëren. Vriendelijkheid, Veiligheid en Verantwoordelijkheid zijn de kernwaarden geworden. Om Nieuw VMBO in te voeren roosterde de school een schooljaar lang, heel wat maandagmiddagen vrij. Tijdens deze maandagen gingen de docenten met elkaar aan de slag om een mission statement vast te leggen. Het belangrijkste kernpunt betrof het trainen van leerlingen in 26 vaardigheden. Deze vaardigheden zijn gebaseerd op de 21st century skills, kerndeel van het beroepsgerichte programma en het werk van hoogleraar Marinka Kuijpers. Daarnaast werd er een nieuw vakwerk-, LOB-werkplan bedacht.

Dit artikel is één van de zes artikelen in de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan.

Download het artikel

Toen ik twee jaar geleden als directeur binnenkwam was de school grotendeels van de leerlingen. Dat kon natuurlijk niet. De school is nu weer van de docenten.

Remko Stehmann

Meer inspirerende verhalen

Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Daltononderwijs bij het Hogeland College

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van nieuw vmbo centraal staan. De Daltonprincipes van het Hogeland College in Uithuizen gaan goed samen met de visie van Nieuw VMBO.

Meer lezen
Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Gepersonaliseerd Leren bij het Kennemercollege

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. Het Kennemercollege besloot de vmbo-leerlingen in de bovenbouw volgens de uitgangspunten van het Nieuw VMBO te laten werken, terwijl de onderbouw leerlingen leren volgens het GPL concept.

Meer lezen
Vmbo
05 april - 2018

Nieuw VMBO en Ravelijn

Een artikel uit de publicatie ‘Goed gekozen!’ waarin ervaringen van scholen met de invoering van Nieuw VMBO centraal staan. De heldere nieuwe onderwijsvisie van Ravelijn luidt als volgt: leer van je docent, van elkaar en van jezelf. Elementen die goed aansluiten bij Nieuw VMBO.

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.