VMBO

Vmbo
22 april - 2024

Passie voor het vak en voor de leerlingen

Op weg naar zijn lokaal wordt praktijkinstructeur BWI René Smit door collega’s gefeliciteerd. Zo gaat het de hele dag door, lacht hij. Precies een week geleden stond hij op het podium van Skills Talents om de Ir. W. Maas Geesteranusprijs 2024 voor meest inspirerende docent in het techniekonderwijs in ontvangst te nemen: een oorkonde, een penning en een cheque.

Meer lezen
Vmbo in verandering
16 april - 2024

In je element in een doorlopende leerroute

Het Element in Amersfoort bouwt al twaalf jaar aan doorlopende routes. Dat is te zien aan de keuzes die de school maakt, zowel intern als in de samenwerking met het mbo. Net als de school zelf heeft ook de samenwerking inmiddels een nieuw jasje.

Meer lezen
Vmbo in verandering
09 april - 2024

Brief aan mijn oude vmbo-school

Leren was – en is – eigenlijk niet mijn ding. Als mentor in de mavo/havo-brugklas van het Tabor College Werenfridus in Hoorn motiveerde u mij om door te zetten: ik had net dat extra zetje en vertrouwen nodig om over te gaan. Ik had een pakket met creatieve vakken en was geïnteresseerd in huizen en interieurontwerp.

Meer lezen
Vmbo in verandering
02 april - 2024

Duurzaam Samen Leren in de regio

Verandering en professionalisering horen bij elkaar. Dat kun je als school zelf organiseren, maar je kunt het ook samen doen. In STO-regio Zuid-Limburg gebeurt dat via het initiatief Samen Leren. Acht vragen aan Linda Verlinden en Erik Krutzer, coördinatoren professionalisering en ontwikkeling.

Meer lezen
Vmbo in verandering
27 maart - 2024

Vmbo’ers ontwikkelen zich tot zelfbewuste burgers

Op het Mundus College in Amsterdam krijgen alle vmbo’ers, praktijkonderwijsleerlingen en isk’ers twee uur per week les in ‘Persoonsvorming en Socialisatie’. Die lessen hebben impact op de hele school, vertelt vmbo-docent Maxe de Rijk.

Meer lezen
Vmbo in verandering
21 maart - 2024

Ruimte in het rooster

‘Voortreffelijk Mega Belangrijk Onderwijs’ zo valt te lezen op een groot bord voor scholengemeenschap De Overlaat in Waalwijk. Deze vmbo-school steekt haar trots op het onderwijs niet onder stoelen of banken, tot blijdschap van veel ouders.

Meer lezen
Vmbo in verandering
13 maart - 2024

Elke vmbo-leerling zou filosofieles moeten krijgen

Een mening vormen, aan kunnen geven waaróm je iets vindt, van gedachten wisselen en naar elkaar luisteren, dat zijn allemaal vaardigheden die je leert bij het vak filosofie. Eva-Anne Le Coultre onderzocht hoe filosofielessen op het vmbo eruit kunnen zien en pleit voor landelijke invoering ervan.

Meer lezen
Vmbo in verandering
05 maart - 2024

“Hier kun je zien wat het werk echt inhoudt”

In het Green Mobile Education Center (GMEC) van Zone.college maken leerlingen kennis met de praktijk én met technologische vernieuwingen in de groensector.

Meer lezen
Vmbo in verandering
27 februari - 2024

Ruim baan voor de e-bike!

De afgelopen jaren nam het aantal e-bikes spectaculair toe. Zelfs vo-leerlingen komen al op een e-bike naar school. Dat biedt kansen om de M&T-lessen nog aantrekkelijker te maken, ziet Anton van Zee.

Meer lezen
Vmbo in verandering
15 februari - 2024

Maatje danst!

Slimme meters, ‘meekijkbrillen’, zorgrobots: er is steeds meer technologie in de zorg. Hoe bereid je leerlingen daarop voor?

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT