’t Ravelijn in Steenbergen koos ruim tien jaar geleden voor een radicaal nieuw onderwijsconcept: domeinleren, later aangevuld met Agora-onderwijs. Daarbij heeft de leerling zélf de regie over het leerproces, zijn er geen klassen meer maar een leerplein, en werkt de docent in een team samen met onderwijsassistenten.
Hoe verwerk je duurzaamheid in je lessen op zo’n manier dat het leerlingen aanspreekt? Docente D&P Harmien Daggert koos daarvoor als thema de spijkerbroek, een kledingstuk dat letterlijk dichtbij de leerlingen staat en zich leent voor veel verschillende soorten opdrachten. “Dit onderwerp past echt bij creatieve leerlingen.”
Doorlopende leerlijnen vmbo-mbo Maritiem en Techniek
Op de Maritieme Academie Harlingen stroomt 95% van de vmbo-leerlingen door naar een maritieme mbo-opleiding op het ROC Nova College, in hetzelfde gebouw. Teamleider Anna Dantuma: “Die doorlopende leerlijn is voor onze leerlingen echt een voordeel. Dit zijn kinderen die bewust voor deze opleiding kiezen. Als ze klaar zijn, stappen ze zo snel mogelijk aan boord!”
Hoe ontwerp je realistische opdrachten waarbij leerlingen écht met mensen werken? Hoe hou je het onderwijs actueel? En hoe laat je leerlingen kennismaken met de volle breedte van het werkveld Zorg en Welzijn? Het zijn een paar van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de bijscholingen Z&W. Kwartiermaker Wilma Roijackers: “Het zijn leuke en vooral inspirerende dagen!”
Edith Diepeveen is kwartiermaker voor de bijscholingen voor het profiel Groen. Onder de noemer ‘Sterk groen Techniekonderwijs’ is er in het trainingsprogramma veel aandacht voor de nieuwste technologieën, zoals vliegen met drones en pixelfarming.
Hoe kunnen we het imago van het vmbo, of van het héle beroepsonderwijs, verbeteren? Over die vraag wordt al jaren gesproken en het ene na het andere alternatief in naamgeving komt voorbij.
Machiel Keekstra is kwartiermaker voor het praktijkgerichte programma Informatietechnologie. Hij stelt het scholingsaanbod samen en is trainer van de startmodule ‘Hoe geef ik vorm aan het praktijkgerichte programma Informatietechnologie?’
Veel VMBO-scholen bereiden zich nu al voor op de invoering van de nieuwe leerweg. Stichting Platforms VMBO biedt, via Bijscholingvmbo.nl allerlei trainingen aan om docenten te helpen vorm te geven aan hun praktijkgerichte programma’s. Onlangs interviewden wij Elise Weber die kwartiermaker is voor het programma Economie en ondernemen (E&O).
Toen directeur Arjen Mintjes van de Maritieme Academie Harlingen hoorde van de oorlog in Oekraïne, aarzelde hij geen moment. In overleg met de leerlingen en ouders besloten ze bedden vrij te maken voor vluchtelingen.
Met de LinkedIn-campagne #ookikhebmijnvmbodiploma richt Leraar van het Jaar Lucelle Deneer-Comvalius zich niet alleen tot vmbo-leerlingen, maar ook tot docenten, ouders en rolmodellen. Doel: laten zien dat een vmbo-diploma iets is om heel trots op te zijn. ’Je kunt er zoveel mee bereiken!’