Op de website van Bijscholingpgp.nl staat een groot aanbod aan cursussen voor Praktijkgerichte Programma’s.
In het praktijkgerichte programma voeren leerlingen levensechte, realistische opdrachten uit, passend bij de regio waarin ze wonen. Hoe die opdrachten er uit kunnen zien, hoe je ze beoordeelt en op welke manier je als school de praktijkgerichte programma’s in kunt voeren, staat centraal in het cursusaanbod praktijkgerichte programma’s. Daarnaast zijn er trainingen te vinden waarin je je vaardigheden eigen kunt maken die passen bij de praktische kant van de opdrachten.
Naar de websiteAanmelding voor de scholing kan via de website. Per scholing is te zien hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn. Daarnaast wordt het aanbod voortdurend aangevuld. Het is dus aan te raden regelmatig de website te bezoeken en te abonneren op de nieuwsbrief.
Faiz Ouassghiri is projectleider voor de ontwikkeling van het praktijkgerichte programma voor D&P op de Melanchton Scholengemeenschap, vestiging Kralingen. Hij volgde met twee collega-docenten de bijscholing ‘Hoe ontwerp ik een praktijkgerichte opdracht?’
Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen alle vmbo-scholen een Praktijkgericht Programma (PGP) aanbieden. Inmiddels hebben veel vmbo-scholen er al ervaring mee. Het Ichthus College Veenendaal biedt bijvoorbeeld al sinds vijf jaar verschillende PGP’s aan voor alle TL-leerlingen.
Naar verwachting mogen scholen die dat willen vanaf augustus 2024 een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden voor g/t-leerlingen. Hoe geef je zo’n pgp vorm?