Praktijkgerichte programma’s

Praktijkgerichte programma's

Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen met de theoretische en gemengde leerweg een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden. Hoe deze invoering precies in wet- en regelgeving geregeld gaat worden, is nog niet bekend. Verwacht wordt dat hierover eind april 2023 meer duidelijkheid komt. Van een verplichte invoering van praktijkgerichte programma’s in GL en TL is op dit moment nog geen sprake.

Meer informatie
Betrokkenen SPV, SLO, de VO-raad en het platform TL

Bijscholingvmbo.nl ook voor de praktijkgerichte programma's

De invoering van een praktijkgericht programma vraagt nieuwe competenties, kennis en vaardigheden van docenten en leidinggevenden. Om alle scholen te ondersteunen bij de invoering van de praktijkgerichte programma’s is (en wordt) een scholingsaanbod ontwikkeld van basis- en verdiepingsmodules rond zes samenhangende thema’s die van belang zijn voor álle praktijkgerichte programma’s:

  1. Visie op de leerweg
  2. Ontwikkelen van een onderwijsprogramma
  3. De (veranderende) rol van de docent
  4. LOB
  5. Evalueren (formatief) en examineren (summatief)
  6. Samenwerking/netwerken met het mbo en bedrijven/instellingen
Inschrijven

Nieuws over Praktijkgerichte programma's

Het laatste nieuws over ontwikkelingen binnen het project Praktijkgerichte programma’s. Interessant voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

23 mei - 2024
Vrijwillig aanbieden praktijkgericht programma GL en TL
22 april - 2024
Praktijkgerichte programma’s in GL en TL
18 april - 2024
Gelijke behandeling voor de praktijkgerichte programma’s in gl en tl 

Inspiratie over Praktijkgerichte programma's

Bijscholing PGP
26 maart - 2024

Bijscholing ‘Hoe maak ik een goede praktijkgerichte opdracht?’

Faiz Ouassghiri is projectleider voor de ontwikkeling van het praktijkgerichte programma voor D&P op de Melanchton Scholengemeenschap, vestiging Kralingen. Hij volgde met twee collega-docenten de bijscholing ‘Hoe ontwerp ik een praktijkgerichte opdracht?’

Meer lezen
Praktijkgerichte programma´s
18 december - 2023

In een PGP kun je als docent zélf je onderwijs vormgeven (en dat maakt het lesgeven leuker)

Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen alle vmbo-scholen een Praktijkgericht Programma (PGP) aanbieden. Inmiddels hebben veel vmbo-scholen er al ervaring mee. Het Ichthus College Veenendaal biedt bijvoorbeeld al sinds vijf jaar verschillende PGP’s aan voor alle TL-leerlingen.

Meer lezen
Praktijkgerichte programma´s
30 oktober - 2023

“PGP met keuzevakken: ook goed voor LOB!”

Naar verwachting mogen scholen die dat willen vanaf augustus 2024 een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden voor g/t-leerlingen. Hoe geef je zo’n pgp vorm?

Meer lezen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT