Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen in de theoretische en gemengde leerweg een praktijkgericht programma aanbieden. Scholen kunnen hiervoor een startsubsidie aanvragen, meer informatie over deze subsidie vindt u op www.praktijkgerichteprogrammas.nl.
De vrijwillige fase loopt tot augustus 2028. Tussen augustus 2024 en augustus 2028 worden de examenprogramma’s van de 13 praktijkgerichte programma’s niet aangepast, wel wordt er wet- en regelgeving ontwikkeld voor de periode na augustus 2028.
De invoering van een praktijkgericht programma vraagt nieuwe competenties, kennis en vaardigheden van docenten en leidinggevenden. Om alle scholen te ondersteunen bij de invoering van de praktijkgerichte programma’s is (en wordt) een scholingsaanbod ontwikkeld van basis- en verdiepingsmodules rond zes samenhangende thema’s die van belang zijn voor álle praktijkgerichte programma’s:
Het laatste nieuws over ontwikkelingen binnen het project Praktijkgerichte programma’s. Interessant voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.
Faiz Ouassghiri is projectleider voor de ontwikkeling van het praktijkgerichte programma voor D&P op de Melanchton Scholengemeenschap, vestiging Kralingen. Hij volgde met twee collega-docenten de bijscholing ‘Hoe ontwerp ik een praktijkgerichte opdracht?’
Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen alle vmbo-scholen een Praktijkgericht Programma (PGP) aanbieden. Inmiddels hebben veel vmbo-scholen er al ervaring mee. Het Ichthus College Veenendaal biedt bijvoorbeeld al sinds vijf jaar verschillende PGP’s aan voor alle TL-leerlingen.
Naar verwachting mogen scholen die dat willen vanaf augustus 2024 een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden voor g/t-leerlingen. Hoe geef je zo’n pgp vorm?