Bijscholing

Sinds de invoering van de profielen in het vmbo biedt SPV via Bijscholingvmbo.nl bijscholing aan docenten, instructeurs, onderwijsassistenten en teamleiders. Dat doen we ook voor de mensen die les gaan geven in een van de praktijkgerichte programma’s. In het bijscholingsaanbod worden ervaringen van pilotscholen meegenomen. Het bijscholingsaanbod bestaat uit twee soorten scholing.

Profieloverstijgend aanbod

Bij de invoering van de praktijkgerichte programma’s komen vragen aan de orde als: welk praktijkgericht programma gaan wij aanbieden? Vanuit welke visie geven we onderwijs? Hoe zorgen we ervoor dat LOB onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van een praktijkgericht programma? Hoe beoordelen we of leerlingen het goede geleerd hebben? Al dit soort vragen komen aan bod in korte, op de praktijk van uw school gerichte trainingen. Samen met uw team gaat u met een of meer van deze vragen aan de slag onder leiding van een inhoudsdeskundige. Dat kan bij u op school, maar ook in een groep van teamleiders die voor dezelfde vragen staan.

Weet u nog niet precies waar u moet beginnen, vul dan de zelfevaluatietool in (Word) (Excel) (Pdf). Met de uitkomst van deze tool kunt u een gerichte keuze maken die past bij de vraag van uw school.

 

Profielspecifiek aanbod

Praktijkgerichte programma’s zijn programma’s waarin leerlingen op ontdekkingstocht gaan. Leerlingen werken aan realistische, levensechte opdrachten, afkomstig uit de regio waarin ze wonen. In profielspecifieke trainingen maken docenten kennis met het praktijkgerichte programma dat ze aan gaan bieden en ontwikkelen ze vaardigheden die ze nodig hebben voor het in de praktijk, met leerlingen, werken aan een praktijkgericht programma.

De komende jaren zal het profielspecifieke aanbod groeien.

 

Opdracht van OCW

Bijscholingvmbo.nl is een initiatief van de Stichting Platforms vmbo (SPV) en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van OCW. Bijscholingvmbo.nl bestaat uit een aanbod van korte cursussen en trainingen. Vanuit Bijscholingvmbo.nl worden scholen niet gedurende langere tijd begeleid bij het invoeren van de praktijkgerichte programma’s bij hen op school.
Het aanbod dat beschikbaar is via Bijscholingvmbo.nl wordt ontwikkeld en uitgevoerd met subsidie van OCW. Wij vragen van deelnemers een eigen bijdrage niet om daarmee het aanbod te financieren, maar om ervoor te zorgen dat mensen die zich voor een training aanmelden niet zomaar wegblijven.

Ga naar www.bijscholingvmbo.nl

 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT