Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

05 - 11 - 2021

Het motivatie-programma vakmanschap van Skills Netherlands

De Corona-effecten hebben een grote impact gehad op het beroepsonderwijs. Zo ook op Skills Talents, de vakwedstrijden vmbo, van WorldSkills Netherlands. Zij hebben nu met medewerking van het ministerie van OCW voor vmbo-scholen en -leerlingen een aantrekkelijk en uitdagend motivatieprogramma vakmanschap gemaakt. Docenten kunnen nu dit schooljaar gebruikmaken van extra aanvullende activiteiten en materialen voor hun lessen. Deze zijn gratis beschikbaar.

Hiermee helpen docenten leerlingen meer voor een beroep of vervolgopleiding te motiveren, te inspireren en uit te dagen. Zeker na de lange periode van de pandemie. Als Stichting Platforms vmbo zijn we partner van WorldSkills Netherlands en bevelen wij dit programma daarom van harte. Een overzicht van de aanvullende activiteiten van het programma is beschikbaar. Welke uitdagingen laten scholen de leerlingen aangaan? Het motivatieprogramma vakmanschap bestaat uit:

LOB-route

Doen, beleven, ervaren. Daar gaat het om bij LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Geef jongeren de gelegenheid zich op een leuke, uitdagende manier te oriënteren op hun toekomst. WorldSkills Netherlands helpt scholen daarbij met een online oriëntatie-toolkit waarin een handleiding, LOB-artikelen, lesbrieven, beroepenvideo`s en informatie zit. Als afsluiting kunnen docenten met hun klassen Skills The Finals bezoeken en op de LOB Experience beroepenactiviteiten écht laten beleven. Skills The Finals is op 31 maart en 1 april 2022 in de Jaarbeurs Utrecht..

Challenges

Daag met de Challenges leerlingen uit! Maar liefst 35 (praktijk)opdrachten zijn sinds september online beschikbaar. Deze zijn inzetbaar in het onderwijsprogramma op school, maar docenten kunnen ook vakwedstrijden ermee voorbereiden. Help zo extra mee om leerlingen uit te dagen, te inspireren en te motiveren.

Masterclasses

Een inspirerende masterclass gegeven door een expert uit het vak? Dat zorgt voor een leuke afwisseling. De masterclasses zijn korte en bondige (online) praktijkgerichte video’s waar enthousiaste experts uit de beroepspraktijk vakdemonstraties geven. Vanaf januari 2022 kun docenten maar liefst voor 20 verschillende beroepen masterclasses downloaden en verwerken in het onderwijsprogramma.

Niets moet, maar alles mag! Een, meer of juist alle onderdelen van dit motivatieprogramma zijn een welkome aanvulling op het reguliere lesprogramma dit schooljaar. Als achtergrondinformatie van al deze activiteiten is er een special ‘Groeien door uitdaging’ verschenen van WorldSkills Netherlands.

Achtergrondartikel
De docent heeft de sleutel tot succes

Vakwedstrijden zijn een middel om studenten te motiveren, te prikkelen en uit te dagen. Hier is een grote rol voor Skillscoördinatoren en docenten weggelegd. Zonder hun inzet, bevlogenheid en enthousiasme zijn er geen deelnemers.

Bovenstaande wordt onderstreept op Noorderpoort, dat sinds 2015 betrokken is bij de vakwedstrijden van Skills Heroes. Bij dit ROC vervult Vilai Heuving de rol van Skills-coördinator. Vilai is de verbindende factor tussen de school en WorldSkills Netherlands. ‘Mijn werk als Skills-coördinator betekent dat ik zorg voor de informatiestroom naar docenten en studenten. Bij deelname aan kwalificatiewedstrijden regel ik een accommodatie, zodat docenten en studenten zich volledig kunnen richten op het trainen en de wedstrijd. Ik vind het belangrijk om docenten te ontzorgen en enthousiast te houden. Het doet mij deugd om samen te mogen werken met mensen die er helemaal voor gaan.’

Meteen enthousiast

Een van deze docenten is Petra Bosgraaf, tevens studentbegeleider en betrokken bij de wedstrijd onderwijsassistent. ‘In het voorjaar van 2018 gaf mijn teammanager aan dat Skills Heroes ook de wedstrijd onderwijsassistent ging aanbieden’, aldus Petra. ‘Ik was meteen enthousiast en zei dat we ons daarvoor moesten opgeven.’ Noorderpoort bood Petra vervolgens de kans mee te gaan naar EuroSkills 2018 in Budapest. ‘Ik heb mijn ogen uitgekeken in Hongarije. Wat een passie, wat een vakmanschap, wat een gedreven studenten en begeleiders! Ik vond het heel bijzonder om dit mee te maken.’ ‘De reden om mee te doen, is vooral de groei van de student’, vervolgt Petra. ‘De Skills-wedstrijden stuwen de studenten naar grote hoogten. Ze zijn al goed in hun vak, maar door de wedstrijden worden ze excellent en zelfverzekerder. Skills maakt duidelijk dat we heel trots mogen zijn op het middelbaar beroepsonderwijs. Dat ik daar als docent mijn steentje aan kan bijdragen, maakt mij trots.’

Bij de toppers horen

Ook Klaas Heres, docent lassen bij Noorderpoort, is enthousiast over de vakwedstrijden: ‘Als docent bied ik mijn studenten graag de mogelijkheid om hun vakkennis en vaktalent verder te ontwikkelen. Vakwedstrijden hebben voor studenten een meerwaarde. Studenten vinden het geweldig om in hun beroep bij de toppers van Nederland te horen. Bovendien staat deelname aan wedstrijden goed op het cv. Ook voor mij persoonlijk is er een drijfveer. Ik vind het belangrijk om techniek in het algemeen en lassen in het bijzonder te promoten. We hebben te maken met een tekort aan vakmensen; het is belangrijk om de jeugd enthousiast te maken. Ik ben een vakidioot en breng graag mijn enthousiasme, kennis en ervaring over aan de jongere generatie.’

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT