U vindt op deze pagina informatie over leer-werktrajecten.
Ongeveer 1500 leerlingen volgen in Nederland een leer-werktraject. Een leer-werktraject is een variant op de basisberoepsgerichte leerweg. In een leer-werktraject volgen de leerlingen onderwijs en moeten ze stagelopen bij een door SBB erkend leerbedrijf. Deze stage moet ten minste 640 en maximaal 1280 uur omvatten.
Naast de stage moeten leerlingen de vakken Nederlands en beroepsgericht (profielvak én vier keuzevakken) volgen en afsluiten en krijgen na een succesvol examen het diploma basisberoepsgerichte leerweg/leer-werktraject. Met dit diploma zijn de leerlingen toelaatbaar tot een mbo-opleiding niveau 2.
In alle vmbo-profielen kan een leerwerktraject aangeboden worden. Leerlingen worden met een speciale lwt-code ingeschreven.
Om scholen te ondersteunen bij het inrichten van een leer-werktraject heeft SPV de brochure ‘Wat moet en wat mag leer-werktrajecten’ samengesteld. Deze brochure is meegelezen door OCW en geeft aan wat er moet rond leer-werktrajecten en welke ruimte scholen hebben.
Bekijk publicatie
Heeft u moeite met het vinden van stageplaatsen dan kan de handreiking stage in tijden van corona u wellicht op ideeën brengen.
Handreiking stage in tijden van corona
Vragen over leer-werktrajecten kunt u altijd stellen via het contactformulier, wij geven u zo snel mogelijk antwoord.
16 september 2024 organiseerden SBB, Voion en SPV gezamenlijk een bijeenkomst rond leer-werktrajecten. De groep leerlingen die gebruik maakt van een leer-werktraject is klein (rond de 1500 leerlingen per jaar) en zijn verspreid over veel scholen. Hierdoor is het opdoen van ervaring en uitwisseling daarvan met collega’s soms lastig en dat in een traject waarin bijna altijd maatwerk geboden wordt.
SBB vertelde over haar rol bij het zoeken en erkennen van leerbedrijven en de ondersteuning die ze scholen daarbij kunnen bieden, Voion ging in op de vraag wat leerlingen wel en niet mogen tijdens stages en SPV lichtte toe wat moet en mag in leerwerktrajecten. Alle presentaties, en een geluidsopname van de bijeenkomst, zijn beschikbaar.
Aan het eind van de bijeenkomst werd voorgesteld de bijeenkomst jaarlijks te herhalen. SBB en SPV gaan kijken of dit mogelijk is.
Beluister de geluidsopname Bekijk de presentaties