Maar, veel mensen die werken in het vmbo hebben erg veel moeite met de serie. Niet met de manier waarop die gemaakt is, niet met het onderwerp op zich, maar wel met het feit dat het vmbo weggezet wordt als het afvoerputje van de maatschappij, van het onderwijs. Als je daar maar niet terecht komt ………………
Hoe komt het toch dat het in Nederland niet lukt om met waardering te spreken over onze schoolsoort en haar leerlingen? Hoe komt het dat we wel een beroep doen op vakmensen, op vakmanschap. maar niet willen dat ons kind zo’n Vakman of Vakvrouw wordt?
Al jaren doen we, vanuit het vmbo, ons best om dit onderwijs in een positief daglicht te plaatsen. Om te laten zien dat we niet zonder vakmensen kunnen en dat het vmbo diploma niet het toegangsbewijs tot werkloosheid en een uitkering is maar juist onmisbaar is als opstap naar het vakmanschap.
Op het vmbo komen leerlingen tot bloei, ontdekken ze dat ze wel kunnen leren, maar dat ze vooral leren door doen. Leerlingen en ouders zijn vaak erg enthousiast over het vmbo, de passie van de docenten voor hun leerlingen, de begeleiding en het toekomstperspectief, want met een mbo-opleiding ben je haast verzekerd van een baan. In veel sectoren zitten werkgevers om je te springen en kun je een goed salaris verdienen.
Door dat te ontkennen doen we 50% van onze jongeren tussen 12 en 16 jaar te kort!
Maar tegen wie zeg ik dat? Degenen die deze column lezen werken in het (v)mbo, kennen dit onderwijs en weten welke mooie dingen daar gebeuren.
Deze column moet terecht komen bij beleidsmakers, die te vaak een vwo/universitaire achtergrond hebben en nog nooit verder in een vmbo-school zijn geweest dan de kamer van de directeur of de docentenkamer. Bij politici met eenzelfde achtergrond die beslissen over het vmbo zonder dit echt te kennen en zonder echt interesse te tonen.
Ik gun hen een week beroepsgericht onderwijs, samen met leerlingen, om mee te maken hoe het er op een vmbo-school aan toegaat. Inderdaad beroepsgericht onderwijs, dat we ook gewoon zo noemen.
En de makers van “Klassen” roep ik op een serie te maken over het vmbo en zijn (oud) leerlingen die laat zien dat het vmbo (en het mbo) onze werknemers voor de toekomst opleiden, werknemers waar Nederland niet zonder kan!
De makers van “Klassen” hebben een manier gevonden die Nederland aanspreekt. Hoe mooi zou het zijn om op die manier de leerlingen in het beroepsgericht onderwijs in de spotlights te zetten ………………
Jan van Nierop, voorzitter SPV
Jacqueline Kerkhoffs, directeur SPV