Nieuws

Actualiteiten voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.

14 - 06 - 2022

Zone.college Borculo wint de Do A Good Thing Award

Op maandag 13 juni 2022 is de Do A Good Thing Award uitgereikt aan het Zone.college in Borculo. Met hun recyclestraat stimuleren zij leerlingen duurzaam om te gaan met materialen en gereedschap. Andere prijswinnaars waren het Baanderherencollege uit Boxtel en de locatie Doetinchem van het Zone.college. Een stimuleringsprijs was er voor De Passie in Utrecht.

Bekijk de video van de prijsuitreiking

 

Recyclestraat

In een nis van het Zone.college in Borculo is een recyclestraat ingericht. Hier kunnen leerlingen materiaal halen voor het uitvoeren van opdrachten. Dit materiaal is gratis beschikbaar. Voor ander, nieuw, materiaal moet ‘betaald’ worden en leerlingen krijgen altijd net te weinig budget voor een opdracht om deze helemaal van nieuw materiaal te kunnen maken. Natuurlijk wordt er gewerkt met nepgeld.

Nieuw materiaal kunnen leerlingen ‘kopen’ bij de receptie en daar kunnen ze ook gereedschap lenen. De receptie wordt bemenst door leerlingen. Door deze werkwijze hebben leerlingen veel contact met elkaar en ‘baliemedewerkers’ leren spelenderwijs rekenen, bijhouden van staten en dergelijke.

Een succesvolle manier om duurzaam om te gaan met materialen en gereedschap en het beste voorbeeld van duurzaam onderwijs vond de jury van de Do A Good Thing Award. Het Zone.college in Borculo won met haar inzending € 1500,- die ze gaan besteden aan het verder uitbouwen van de reclyclestraat.Twee tweede prijzen

Het Baanderherencollege uit Boxtel en het Zone.college locatie Doetinchem namen beide een cheque van € 750,- in ontvangst. Het Baanderherencollege heeft met de leerlingen een duurzaam noodlokaal gebouwd gemaakt van hergebruikt materiaal en werkt nu aan Wikihuizen.

Het Zone.college Doetinchem heeft elk jaar een duurzame week voor haar 1e-jaars leerlingen. Een week waarin leerlingen aan de hand van allerlei opdrachten leren wat verstaan kan worden onder duurzaamheid en hoe zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame wereld. De school is van plan deze week de komende jaren uit te bouwen naar de andere leerjaren

De spijkerbroek verbindt beide inzendingen. Leerlingen van het Baanderherencollege hebben zoveel mogelijk spijkerbroeken ingezameld die (verwerkt) dienst doen als isolatie voor hun noodlokaal. De leerlingen van het Zone.college testen deze broeken uit door er zo lang mogelijk aan te hangen.

Glazen potten voor de Passie

Marian Kamphorst, docent D&P van de Passie in Utrecht, probeert haar leerlingen bewust te maken van het gebruik van afval door levensmiddelen los te kopen en in glazen potten te bewaren. Als stimulans voor haar werk kreeg ze een kistje glazen potten, gevuld met een bedrag om meer van deze potten te kopen.


Alle inzendingen

In totaal zijn er voor de Do A Good Thing Award 12 inzendingen ontvangen. Van de drie genomineerden is een video gemaakt.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.

VMBO ONDERWIJS OP MAAT