Scholen die op een originele manier samenwerken met regionaal bedrijfsleven hebben hun voorbeelden en ervaringen ingestuurd voor de ‘Praktijk in de klas’ prijs. Zij laten zien hoe ze hun samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de praktijk vorm geven, op welke manier ze hun leerlingen kennis laten maken met de beroepspraktijk en laten werken aan levensechte opdrachten. Tijdens de managementdag van SPV op 12 juni 2023 werden de winnaars van deze wedstrijd bekend gemaakt. Bekijk hieronder alle inzendingen met inspirerende praktijkvoorbeelden.
Op het Fioretti College hebben ze met de afdeling BWI een Tiny-house ontworpen en gebouwd in samenwerking met bedrijven uit de regio, het MBO maar ook met BWI-studenten uit Noorwegen. Het thema van dit project was duurzaam en circulair bouwen.
Bekijk de inzendingLeerlingen van de profielen E&O en HBR van CSG Reggesteyn en studenten van opleiding Retailmanager van ROC van Twente nemen samen de Hema in Rijssen voor een een week over.
Leerlingen BWI van het SKILLS vmbo in Heemskerk maken levensechte opdrachten samen met het bedrijfsleven, scholen, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Creatieve opdrachten zoals het maken van kippenhokken, mezen- en vleermuizenkasten, festivalobjecten en loungebanken.
Bekijk de inzendingKeuzemodules worden in de onderbouw klas 1 en 2bij Curio Scala aangeboden gedurende 4 of 5 weken met een duur van 1,5 uur per week, een blokuur. Leerlingen kiezen steeds één periode vooruit. Eind klas 2 kiezen de leerlingen n.a.v. opgedane ervaringen en interesses voor een profiel in de bovenbouw. Bij de keuzemodules op Curio scala staat het ontdekken van talenten en de ontwikkeling hiervan centraal. De kinderen werken op een praktische manier aan opdrachten die ze zelf kiezen.
Bekijk de inzendingCurio Effent is een vmbo-tl school uit Oosterhout en al een aantal jaar bezig met het praktijkgericht programma: project C. Eén van de keuzedelen is een lessenreeks van negen weken: Horeca. Binnen dit project bieden zij leerlingen van klas 3 de inmiddels befaamde masterclass kokscarrousel aan. Hierbij werken ze nauw samen met de plaatselijke horeca en het MBO, oud-leerlingen en het bedrijfsleven.
Bekijk de inzending
De afdeling BWI (Bouwen, Wonen en Interieur) hecht Gomarus veel waarde aan de samenwerking en kennisdeling met de bedrijven. Vanuit leerlijn 1 STO hebben ze een platform opgericht waar 14 bedrijven aan deelnemen. Deze bedrijven hebben stuk voor stuk raakvlakken met de uitstroomrichtingen waar onze leerlingen uiteindelijk de school mee verlaten. Binnen dit platform bespreken ze wat de mogelijkheden zijn om het schoolleven zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Dit loopt inmiddels uiteen van het bezoeken van bedrijven tot het verzorgen van gastlessen door de bedrijven.
Bekijk de inzending
Binnen het keuzevak huidverzorging op het Reeshof College in Tilburg wordt praktijkleren ingezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn leerpleinen, snuffelstages en andere beroepsgerichte opdrachten. Vanuit deze ervaringen verkrijgen leerlingen nieuwe inzichten voor de keuzes in hun toekomst.
Bekijk de inzendingLeerlingen op het Hubertus Berkhoff kunnen series masterclasses krijgen van een vakman uit de praktijk op het gebied van koken, gastheer/gastvrouw en patisserie. De samenwerking met het bedrijfsleven enthousiasmeert de leerlingen en docenten komen wekelijks in aanraking met wat er buiten de school gebeurt.
Bekijk de inzendingIVKO-school in Amsterdam bereidt leerlingen in de mavo voor op een levenslange creativiteit op MBO. Het doel is leerlingen bij techniekbedrijven voor film en theater ervaring op te laten doen zodat ze deze ervaring en expertise in kunnen zetten in projecten op school.
Bekijk de inzending